Residential Addition and Renovation – Randolph NJ

  • residential home design interior
  • Before
  • Before
  • Before

Project Description

This project was a major addition that won the 2012 bronze medal from the AIA Newark and Suburban Chapter.

In this French Country home, our team was charged to design an addition that would look like “it has always been there”.  The homeowners desperately wanted a proper family room for their growing children as well updated spaces for enhanced upscale living.

Our strategy was to demolish the existing sun room on the side of the house to make room for an addition that would include a first floor family room and a childrens playroom on the second floor. As part of the project, an octagon breakfast nook was added off the kitchen. The kitchen itself was largely kept intact with the exception of a new peninsula with matching custom cabinetry and a new center island with complementary custom cabinetry. We call this a “surgical renovation” and it is a great way to save money by fixing only what you hate the most!

Architectural details were carefully specified to remain consistent with the existing French Country interiors. This included the use of warm wood choices for flooring and cabinetry, stone mantle surrounds, and a wrought iron and wood staircase.  Upstairs included built-in window seats, and a dormer with a faux wrought iron balcony completing the look of elegant period consistency.  Exterior details include stucco, brick and wrought iron detailing.

Project Details


  • Residential Design

In Portfolios